четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Гърция ще строи първата официална мега-джамия в Атина

Автор Йеродякон Петър Граматиков
Източник: http://www.dveri.bg/content/view/14010/33/
петък, 21 октомври 2011

Гръцкият парламент одобри противоречивия план да се построи с пари на данъкоплатците мега-джамия в Атина. Това решение е следствие на натиска над правителството и заплахата от бунт и насилие от страна на хилядите, изповядващи исляма, жители на гръцката столица, които настояват да имат джамия. На 7 септември т. г. народното събрание прогласува ускоряването строежа на първата официална джамия в Атина – единствената столица в Европейския съюз без финансиран от държавата мюсюлмански молитвен дом, което беше прието със 198 от общо 300 депутатски гласа от левицата, десницата и центъра.
Планът предвижда реновиране на съществуваща сграда, държавна собственост, в неизползвана военноморска база в индустриалната зона на кв. Вотанико, близо до центъра на Атина.
Предвижда се гръцкото правителство (чрез министерството на образованието и религиите) да заплати за изграждането на временна джамия, която следва да се издигне през следващите шест месеца. По-голяма (1000 кв. м.) джамия с достатъчно пространство да побере 500 вярващи едновременно на молитва ще бъде построена на същото място до края на 2012 г., като прогнозният бюджет е приблизително 16 млн. евро.
Това съобщение идва в момент, в който тотално задлъжнялата Гърция се бори с растящата рецесия, довела близо един милион гърци до безработица; Гърция, която в момента се нуждае от тригодишен пакет финансова помощ от 110 милиарда евро, за да избегне банкрут.
Официално Гърция има мохамеданско население около 500 000, повечето от турски произход. През последните години десетки хиляди мюсюлмани мигрираха в страната от Африка, страните от Магреб (Северна Африка), Близкия Изток, Централна и Югоизточна Азия. Голяма част от близо 200000 мюсюлмани, живеещи в Атина, са нелегални имигранти от Афганистан, Бангладеш, Египет, Нигерия и Пакистан. В Гърция, страна с население към 11 млн., която е основната врата за нелегалните имигранти в Европа, има ок. 2 млн. нелегални имигранти.
Мохамеданите в Гърция се молят в пригодени за молитвени места мазета, апартаменти, кафенета, гаражи и запуснати складове. Само в Атина има повече от 100 нелицензирани месчита (молитвени помещения), разпръснати из целия град.
Решението на гръцкия парламент да одобри построяването на джамия е последната глава в дългогодишната дискусия, започнала през 30-те години на 20 век, дали преобладаващо източно-православна държава като Гърция (97%) трябва да обгрижва официално и последователите на исляма.
Атина няма официална джамия от 1833 г., когато османската власт се евакуира от града след близо 400-годишно управление. Днес доминираният от турско-етническо население мюсюлмански район в гръцка Тракия (Североизточна Гърция) е единственото място, където гръцката държава подпомага ислямските светини и паметници.
По време на подготовката за Олимпийските игри през 2004 г. саудитският крал Фахд предлага да финансира строежа на мега-джамия в Пеания, квартал на ок. 20 км източно от историческия център на Атина, край международното летище. След протест от страна на Гръцката православна църква предложението е отклонено.
През 2006 г. правителството обещава да отдели 15 млн. евро за издигане на атинската джамия до 2009 г. – план, който също е изоставен.
През 2007 г. мюсюлманите поемат нещата в свои ръце. С дарение от 2,5 млн. евро от саудитски бизнесмен фондацията “Гръцко-арабски образователен и културен център” трансформира стара текстилна фабрика в Мосхато, южен атински квартал, в молитвен дом от 6000 кв. м. за повече от 2000 богомолци.
Плановете за издигане на официална, държавно финансирана, джамия са замразени заради бюрократични спънки и противопоставяне от страна на местни политици, особено от дясно-центристката опозиционна партия Нова Демокрация и популистката партия ЛАОС.
През последните месеци гръцкият премиер Георги Папандреу и неговите привърженици в парламента решиха да дадат зелена светлина за проекта, предвиждащ строежа на джамия, след като Мюсюлманският съюз на Гърция (обединение, претендиращо да представлява всички мохамедани в Гърция, свързано с организацията Мюсюлмански братя) организира серия от провокативни открити публични молитвени събрания из Атина с цел да пресира правителството да финализира плана за строежа.
През ноември 2010 г., например, мюсюлманите организираха 15 едновременни молитвени акции на открито в гръцката столица. В една от тях над 1000 мюсюлмани окупираха площада пред Атинския университет и го превърнаха в джамия под открито небе. Повече от 7000 полицаи бяха пратени да опазват реда.
През август 2011 г. гръцкото правителство даде разрешение на мюсюлманската общност да отпразнува ислямския свещен месец Рамазан на олимпийския стадион в Атина. Инициативата целеше да се избегне събирането на огромни маси молещи се мохамедани на централните атински площади.
През септември м. г. краят на Рамазана се отпразнува с масови молитви на открито по обществените площади. Местни жители нападаха молещите се мюсюлмани, замервайки ги с яйца и кисело мляко. Членове на “Хриси авги” ("Златен залез"), крайно-дясна националистическа група, заплашваха с физическа саморазправа молещите се иноверци, но полицията не допусна това да се случи.
Политически анализатори смятат, че правителството на Папандреу придвижва строежа на джамията поради страх от мюсюлмански протести, придружени с насилие.
Подобно на много други европейски градове Атина изпита през последните години насилие, свързано с мюсюлманския въпрос. През май 2009 г. повече от 1000 мюсюлмани се сблъскаха с полицейските сили в центъра на Атина, след като мохамеданин обвини полицейски сужител, че е стъпил върху Корана в едно кафене при полицейска проверка. Около 50 протестиращи бяха арестувани при този бунт, а седем имигранти-мюсюлмани и седем полицаи бяха хоспитализирани. Повече от 70 автомобила бяха подпалени и дузина дюкяни бяха потрошени при сблъсъците. Ден по-рано още по-голяма тълпа от 1500 имигранти-мохамедани протестираха преди манифестацията да се изроди в насилие, като полицията използва сълзотворен газ за разпръскване на протестиращите.
Оттогава най-малко 15 временни джамии са нападнати от неизвестни подпалвачи. При едно от нападенията трима душа бяха приети в болница, след като подпалвачите запалват кафене, използвано за молитвен дом в столичния квартал Калитеа.
Мюсюлманите настояват, че насилието доказва правотата на тяхното искане за официална джамия, но последните социологически анкети показват, че повече от половината гърци са против плана за строеж на джамия и финансирането на религиозни институции от правителството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар