понеделник, 15 февруари 2010 г.

ДЕКАЛОГА НА СМИРЕНИЕТО


Автор: Папа Йоан XXIII

 ДЕКАЛОГА НА СМИРЕНИЕТО

  1. Именно днес ще се опитам да изживея деня без да се мъча да реша проблемите на целия си живот.

  2. Именно днес ще се опитам да обърна особено внимание на своето държание и не ще критикувам никого, и не ще се старая да променя или дисциплинирам никого освен самия себе си.

  3. Именно днес ще бъда щастлив в яснотата, че съм създаден за щастие не само в отвъдния свят, но и на този свят.

  4. Именно днес ще се приспособя към обстоятелствата без да се оплаквам, че противоречат на всички мои желания.

  5. Именно днес ще посветя десет минути за душеполезно четиво, спомняйки си, че както храната е нужна за живота на тялото, така четивото е необходимо за живота на душата.

  6. Именно днес ще сторя едно добро дело, за което няма да кажа никому.

  7. Именно днес ще свърша нещо, за което нямам никакво желание да го направя, и даже да съм разочарован, ще се постарая никой да не разбере.

  8. Именно днес ще изготвя подробна програма за деня си. Вероятно не ще я изпълня изцяло, но ще се постарая. И ще се пазя от два порока – омразата и нерешителността.

  9. Именно днес ще повярвам с твърдата увереност, даже обстоятелствата да сочат обратното, че доброто провидение Божие бди над мене, сякаш няма нищо друго по-важно на света.

  10. Именно днес аз не ще се уплаша. И най-вече, няма да се страхувам да оценя онова, що е добро и да повярвам в добротата. В състояние съм да върша добро в продължение на дванадесет часа, и не ще ме обезкуражи мисълта, че трябва да продължа да го върша в продължение на целия си живот.
Превод от фремски:
Йеродякон Петър Граматиков

Няма коментари:

Публикуване на коментар